Miód na serce
Miód na serce
- twórca Monika Kucia
- miejsce Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
- cena 25 zł
- terminy 01.03.17 19:30


WYDARZENIE WYPRZEDANE
„Miód na serce” – wydarzenie artystyczno-kulinarne w Środę Popielcową, przygotowane i prowadzone przez Monikę Kucię.
Rozpoczynanie wielkopostnego festiwalu złocistym i pachnącym miodem przypomina nam, że chodzi przecież o taką sztukę postu, która uzdrawia serce w każdym tego słowa znaczeniu. Słodycz zdrowa i pięknie podana, tradycyjna i polska, to również pochwała „pracowitej pszczoły”, o której – jak już Wielki Post się skończy – wspomina także Exultet, czyli pierwszy hymn wielkanocny w liturgii Triduum Paschalnego. W roju najważniejsza jest, jak wiadomo – Pszczoła Matka, to wokół niej kręci się pracowite i fascynujące, ukryte przed światem życie ula. A więc, już słodka inauguracja kryje w sobie motyw wiodący tegorocznej edycji Festiwalu, którym jest właśnie Matka. Monika Kucia również i w tym roku koordynuje też autorską akcję kulinarną „Postne Menu”, realizowaną we współpracy z warszawskimi restauracjami podczas Festiwalu.
Prowadzenie: Monika Kucia i Tatiana Cichocka
Przestrzeń: Wojciech Dołhun
Śpiew: Jagna Knittel, Maniucha Bikont, zespół „Z lasu” (pieśni z Białorusi i zachodniej Ukrainy)
Jedzenie: Joanna Pawełczak / Delikatesy Esencja
Historyczne etykiety miodu pitnego z kolekcji Adama Łukawskiego
Film o bartnikach: Oleksiy Nagornyuk
Dziękujemy Horeca Service za wypożyczenie naczyń na Ucztę „Miód na serce”.
Dziękujemy Gastro Magic Service za wypożyczenie stołów, obrusów i krzeseł na Ucztę „Miód na serce”.
Dziękujemy Avant za wypożyczenie porcelany na Ucztę „Miód na serce”.
Dziękujemy Bekef za upieczenie ciasta miodowego na Ucztę „Miód na serce”.