Monika Kucia (ur. 1973)

dziennikarka i kuratorka kulinarna, promotorka regionalnych i szlachetnych smaków, projektantka  kulinarnych wizyt studyjnych dla Instytutu Adama Mickiewicza, członek Rady Programowej Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Była wydawcą serwisów i portali internetowych (kulinarnik.pl, wyd. Presspublica 2003-2011; Kulinarni.pl, wyd. TVN S.A. 2013; Ze Smakiem, wyd. Agora S.A. 2015). Autorka scenariuszy i performerka niekonwencjonalnych wydarzeń kulinarnych, które inaugurują wielkopostny Festiwal Gorzkie Żale/Nowe Epifanie: w roku 2017 „Miód na serce” w Muzeum POLIN (scenografia Wojciech Dołhun), w 2016 „Stypa. Rytuał utraty” w Muzeum Etnograficznym (z Tademem Bułka z Masłem i Marylą Musidłowską), w 2014 z Redbadem Klijnstrą „Do chrzanu!” w Hali Koszyki. Koordynuje również akcję kulinarną „Postne Menu”, zainicjowaną przez nią w ubiegłym roku i realizowaną we współpracy z warszawskimi restauracjami podczas Festiwalu. Inicjatorka i autorka cykli  wydarzeń o charakterze edukacyjnym, m.in. „Kuchnia Polska – Nowe Horyzonty” i „Spotkań wokół stołu” w  Menora InfoPunkcie.

Jako dziennikarka nominowana była do ogólnopolskiej nagrody Oskar Kulinarny w kategorii Dziennikarz Kulinarny (2009). Prowadziła rubrykę kulinarną w dodatku do gazety Rzeczpospolita (WIR, 2003-2011) i współpracowała z działem Styl Życia (2006-2008), od 2005 r. wydawała autorski informator o restauracjach „Przewodnik Kulinarny Rzeczpospolitej”; potem prowadziła rubrykę kulinarną w dodatku do Życia Warszawy (Po Godzinach). Stale współpracuje z magazynami: Weranda Contry, Food Service i Coaching. Jest autorką książek „Kuchnia polska, jakiej nie znacie” (z Kurtem Schellerem, 2005) i „Kurt Scheller. Bliżej sztuki kulinarnej” (Martell 2013) oraz publikacji „Cuisine PL” (2011), promującej polską gastronomię podczas Prezydencji Polski w UE.